Monday 28 October 2013

Μοσχαράκι λεμονάτο κατσαρόλας

Αυτή η συνταγή έχει δύο εκδοχές: η πρώτη αναφερόμενη είναι η κλασική και η δεύτερη είναι η πιο ελαφριά εκδοχή της (για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους ή το στομάχι τους).



Τα υλικά

1 κιλό μοσχαράκι μπούτι, κυλότο ή σπάλα
1 σκελίδα σκόρδο (ή σκόρδο σκόνη)
ρίγανη
ελαιόλαδο ή βούτυρο (3-4 κουταλιές της σούπας)
4-5 πατάτες
ένα λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
νερό
αλεύρι (προεραιτικά)

Παρασκευή

Α' εκδοχή (κλασική)

Ξεπλένουμε από το αίμα τους τα κομμάτια του μοσχαριού. Καλό θα είνα να έχουμε ζητήσει από τον χασάπη να μάς τα κόψει σε μερίδες. Τα στραγίζουμε ελαφρώς και τα αλευρώνουμε. Τα τηγανίζουμε με βούτυρο ώστε να λάβουν εξωτερικώς χρυσόξανθο χρώμα. Αφού κοκκινίσουν ελαφρώς (προσοχή να μην τηγανισθούν) τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε σε αυτήν τις πατάτες. Περιμένουμε να κοκκινίσουν (όχι να τηγανισθούν)και αυτές ελαφρώς από τις δύο πλευρές τους. Όταν αυτό συμβεί, δηλαδή μετά από 2-3 λεπτά, ξαναβάζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με κρασί.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και τον χυμό από το λεμόνι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρις ότου να ψηθεί και να μαλακώσει το κρέας.

Β' εκδοχή (η ελαφριά)

Ξεπλένουμε από το αίμα τους τα κομμάτια του μοσχαριού. Καλό θα είνα να έχουμε ζητήσει από τον χασάπη να μάς τα κόψει σε μερίδες. Δεν τα στραγίζουμε και έτσι υγρά όπως είναι τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα πλακέ. Τα αφήνουμε να βράσουν ελαφρώς μέσα στο νερό τους (αν χρειαστεί προσθέτουμε μια χούφτα νερό, δεν θέλουμε όμως να είναι πολύ το νερό), γυρίζοντάς τα από τις δύο πλευρές.

Αφού τα κομμάτια του μοσχαριού πάρουν ένα γκρι χρώμα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε και τις κομμένες πατάτες. Τηγανίζουμε μέχρις ότου πάρουν εξωτερικώς χρυσόξανθο χρώμα. Όταν αυτό συμβεί, σβήνουμε με κρασί.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και τον χυμό από το λεμόνι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρις ότου να ψηθεί και να μαλακώσει το κρέας.

Με τον τρόπο αυτό το μοσχαράκι γίνεται πιο μαλακό και πιο ελαφρύ καθώς δεν το τσιγαρίζουμε εξαρχής αλλά το αφήνουμε αρχικώς να βράσει στο ζουμί του.

Όποια εκδοχή και να επιλέξετε, Καλή Όρεξη!

No comments:

Post a Comment