Monday 4 November 2013

Τα πολλά πρόσωπα της τραχανόσουπας

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.



Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.

Στην Κύπρο ο τραχανάς φτιάχνεται από ψιλοσπασμένο σιτάρι (λέγεται και κονάρι κατά την Κυπριακή διάλεκτο) και ζυμώνεται σε κυλινδρική μορφή με, περίπου, λιγότερο από ένα εκατοστό διάμετρο και "απλώνεται" στον ήλιο για να ξεραθεί. Φτιάχνεται επίσης σε σούπα, συνήθως πιο πηχτή από άλλες σούπες. Δεν χρησιμοποιείται ντομάτα αλλά αυγολέμονο και, συνήθως, περιέχει κάποιο είδος κρέατος. Πολύ δημοφιλής είναι η σούπα τραχανά με μελισσοφάγους.*



Η βασική συνταγή

Τα υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά ξινό
8 φλιτζάνια τσαγιού νερό
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
συνοδευτικά της προτίμησής σας**



Παρασκευή

Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με το ελαιόλαδο. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε σιγά - σιγά τον τραχανά ανακατεύοντας να μη σβολιάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου 15 με 20 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά επειδή ο τραχανάς κολλάει εύκολα.

Την αναλογία νερού / τραχανά μπορείτε να την αλλάξετε ανάλογα με το πόσο αραιές σας αρέσουν οι σούπες.

Σερβίρουμε την τραχανόσουπα σε βαθύ πιάτο ή μεγάλο μπωλ και από πάνω ρίχνουμε συνοδευτικά της αρεσκείας μας.

Οι επιλογές είναι απεριόριστες και εσείς έχετε τον τελευταίο λόγο.

* Πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.



**  Ιδέες για συνοδευτικά

Μπορούμε να συνδέψουμε τη τραχανόσουπά μας με όλων των ειδών τα συνοδευτικά. Μπορούμε να φτιάξουμε κρουτόν ή να βάλουμε έτοιμα που μπορούμε να βρούμε στο σούπερ μάρκετ. Μπορούμε να ρίξουμε θρυμματισμένα παξιμαδάκια ή Κρίσπις (η δεύτερη επιλογή μού αρέσει πολύ). Η τραχανόσουπα ταιριάζει πολύ με όλων των ειδών τα τυριά, αναλόγως τι υπάρχει στο ψυγείο σας. Μπορείτε επίσης να τηγανίσετε μπέικον και να το προσθέστε το αφού πρώτα το ψιλοκόψετε. 

Μπορείτε να ρίξετε μέσα στη σούπα κεφτεδάκια ή μπιφτέκια που έχουν περισσέψει από προηγούμενο γεύμα ή να τα φτιάξετε για αυτό το πιάτο.

Ταιριάζει επίσης πολύ με κομμάτια από ψητό κοτόπουλο.

No comments:

Post a Comment