Wednesday 16 October 2013

Ιρλανδικό ψωμάκι σόδας




Τα υλικά

300 γρ. αλεύρι
ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι
ένα κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
250 γραμμάρια ξινόγαλο
ένα κοφτό κουταλάκι κρεμόριο

Παρασκευή

Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα σε μια γαβάθα. Τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε στο κέντρο μια γούβα, όπου ρίχνουμε το ξινόγαλο. Η ζύμη που θα δημιουργηθεί πρέπει να είναι μαλακιά και όχι λασπώδης. Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να χρειαστεί μικρότερη ποσότητα ξινόγαλου. Πλάθουμε ελαφρώς, τοποθετούμε το μείγμα σε μια φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 230 βαθμούς και για άλλα 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Παραλλαγή 2 (με buttermilk)

Ξυνόγαλο χρησιμοποιούμε στην ελληνική διασκευή. Στην αυθεντική ιρλανδική χρησιμοποιούν Buttermilk. Πρόκειται για βουτυρόγαλα, το υγρό που απομένει μετά την αποβουτύρωση. 

Επειδή στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το βρούμε εύκολα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουθμε στη θέση του ξινόγαλο ή ακόμα και φρέσκο γάλα στο οποίο έχουμε προσθέσει μια κουταλιά λεμόνι ή ξύδι και το έχουμε αφήσει να ωριμάσει - σε ζεστό μέρος - για περίπου 15 λεπτά.

Παραλλαγή 3 (ολικής αλέσως)

Για να γίνει το ψωμάκι μας ολικής αλέσεως, μπορούμε να μοιράσουμε την ποσότητα του αλευριού σε άσπρο και ολικής. Για παράδειγμα, στα 300γρ τα 200 μπορεί να είναι ολικής και τα 100γρ άσπρο (όπως και το χωμί στη φωτογραφία). Μπορείτε όμως μα βρείτε την αναλογία που σάς αρέσει περισσότερο.


Μυστικό: Αν δεν έχετε κρεμόριο, μην στενοχωριέστε. Μπορείτε απλώς να το παραλείψετε. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη γεύση, ίσως λίγο στην υφή μόνο...

http://lazycook2.blogspot.gr/2012/01/blog-post_694.html

Το γεμιστό κοτόπουλο της τεμπέλας





Ιστορικό

Πρόκειται για τη συνταγή που έχω φτιάξει τις περισσότερες φορές στην... εντός κουζίνας καριέρα μου και μάλιστα με διάφορες παραλλαγές. Η γνωριμία μας ξεκίνησε με το γέμισμα και ράψιμο μιας γαλοπούλας - με όλους τους τύπους παρακαλώ - και κατέληξε σε ένα κοτόπουλο. 

Βαθμός τεμπελιάς

 Μέτριος. 
 Απαιτούνται δύο σκεύη (ένα τηγάνι και ένα ταψί)  και η λάντζα που ακολουθεί είναι εύκολη. Ο χρόνος παρασκευής μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με το πόσες ώρες θα την μαρινάρετε...

Συστατικά 

Ένα μέτριο κοτόπουλο με τα εντόσθια
ένα κρεμμύδι
ένα πορτοκάλι
ένα λεμόνι
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο
ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
μια χούφτα κάστανα
μια χούφτα σταφίδες σουλτανίνα
μια χούφτα δαμάσκηνα
μια χούφτα κουκουνάρι
Πατατούλες στρογγυλές κατά βούληση

Μαρινάρισμα

Αφαιρείτε από το εσωτερικό του κοτόπουλου το σακουλάκι με τα εντόσθια και κάνετε καλό πλύσιμο «μέσα - έξω». Βάζετε το πτηνό μέσα σε ένα ταψί, το οποίο θα φροντίσετε να μην είναι τσίμα τσίμα για να μπορέσετε να τοποθετήσετε αργότερα και τις πατατούλες ολόγυρα. Περιλούζετε το κοτόπουλο με τον χυμό από ένα στημμένο πορτοκάλι, από ένα στημένο λεμόνι και μπόλικο ελαιόλαδο. Ρίχνετε λευκό πιπέρι και αλάτι. Το σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και βάζετε το ταψί στο ψυγείο, το λιγότερο για μια ώρα - εάν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας.

Το ιδανικό είναι να το βάλετε να «κοιμηθεί» όλο το βράδυ. Όσο περισσότερο αφήνετε το κρέας στη μαρινάδα του, τόσο περισσότερο αυτό «ψήνεται», μαλακώνει και γίνεται πιο γευστικό.

Γέμιση

Πλένετε και κόβετε σε κομματάκια τα εντόσθια. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το ρίχνετε σε ένα τηγάνι με 3-4 κουταλιές λάδι. Αφού ξανθύνει προσθέτετε  το ρύζι, τα κάστανα και το κουκουνάρι. Μετά από 2-3 λεπτά ρίχνετε τα εντόσθια και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Όταν τα εντόσθια αποβάλουν το κόκκινο, πάρουν γκρι χρώμα και το ρύζι δείχνει πιο διάφανο, τότε κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Γέμισμα

Κανονικά πρέπει να γεμίσει τη στομαχική κοιλότητα του πτηνού με όση γέμιση χωρέσει και εν συνεχεία να πάρετε μια μεγάλη βελόνα, με μια λευκή κλωστή περασμένη σε αυτήν, και να το ράψετε.

Επειδή όμως εγώ είμαι τεμπέλα, είπα εφέτος να δοκιμάσω να μην του κάνω... ράμματα! Εχώ λοιπόν να πω, ότι μια χαρά κάθησε η γέμιση εντός του πτηνού! Μολονότι το γύρισα αρκετές φορές για να μην κατακαεί το ταλαίπωρο, η γέμιση δεν έκανε καμία απόπειρα διαφυγής! Εντυπωσιάσθηκα, γιατί να το κρύψω άλλωστε!

Ψήσιμο

Εδώ μίλησε η σοφία της μαμάς Ρούλας! Τοποθέτησα το ταψί δύο σκάλες μετά τον πάτο του φούρνου και όχι στη μέση. Το σκέπασα με αλουμινόχαρτο για να ψηθεί σωστά και να μην βιαστεί να πάρει επιφανειακά χρώμα και να καεί. 

Επειδή έχω αργό φούρνο το έβαλα να ψήνεται στους 250 βαθμούς και μετά το χαμήλωσα στους 220. Το γύρισα 3-4 φορές για να πάρει χρώμα ομοιόμορφα. 

Μετά την πρώτη ώρα του ψησίματος, αφαίρεσα το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα και να φτιάξει την όμορφη πορτοκαλοκόκκινη κρούστα του. Συνολικά το ψήσιμο διήρκησε 1,5 ώρα.

Και όχι να το παινευτώ, λουκούμι έγινε!

http://lazycook2.blogspot.gr/2012/02/blog-post.html

Γρήγορο ψωμί με λάδι



Βαθμός τεμπελιάς: Μέτριος
Παραλλαγές: δύο (ολικής άλεσης, λευκό)

Συστατικά

450 γρμ αλεύρι ολικής άλεσης
250 ml χλιαρό νερό
60 ml λάδι
ένα φακελάκι μαγιά ξηρή
ένα κουταλάκι ζάχαρη
ένα κουταλάκι αλάτι

Παρασκευή

Βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά σε μια γαβάθα. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε στο κέντρο μια γούβα, όπου ρίχνουμε το χλιαρό νερό και το λάδι.

Ζυμώνουμε με δύναμη για περίπου 5-7 λεπτά. Δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε τη ζύμη σε μίξερ, άλλωστε το ζύμωμα με τα χέρια είναι το τέλειο αγχολυτικό! Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα, έχοντας σκεπάσει με μια καθαρή πετσέτα τη γαβάθα.

Μετά το πέρας της μίας ώρας και αφότου η ζύμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί, την πλάθουμε ελαφρώς και τοποθετούμε το μείγμα σε μια φόρμα, στην οποία καλό θα είναι να έχουμε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος. Με τον τρόπο αυτό το ψωμάκι μας δεν θα κολλήσει στη φόρμα, ενώ θα στραγγιστεί το πλεονάζον λάδι από τη ζύμη. Αφήνουμε τη φόρμα (με το μείγμα) σε ένα ζεστό μέρος - πχ πάνω από τον φούρνο που προθερμαίνεται - για μισή ώρα.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά στους 200 βαθμούς. Στη συνέχεια σβήνουμε τον φούρνο, αλλά δεν βγάζουμε αμέσως το ψωμάκι. Το αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά και όταν θα ανοίξουμε το φούρνο μας να βρούμε μια μαλακιά και μοσχομυριστή φρατζολίτσα.

Παραλλαγή δεύτερη: Αντί για ψωμί ολικής άλεσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό σκληρό αλεύρι ή λευκό αλεύρι ειδικό για ψωμί.

Ελληνικές τηγανίτες αλμυρές και γλυκές

Οι παραλλαγές στην παρασκευή της τηγανίτας είναι τόσες πολλές που νομίζω ότι μπορεί κάποιος να φτιάχνει κάθε ημέρα και διαφορετική, τόσο σε ό,τι αφορά στη βάση της όσο και σε ό,τι αφορά στα συνοδευτικά της.

Στην ανάρτηση αυτή υπάρχουν δύο παραλλαγές και αφορά σε μικρή ποσότητα, για μια το πολύ δύο μερίδες

ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ



Υλικά

3/4 από ένα φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι
μια κουταλιά σούπας λάδι
ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ένα κουταλάκι ζάχαρη
ένα κουταλάκι αλάτι
μισό φλυτζάνι νερό

Παρασκευή

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και εάν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νεράκι ακόμα μέχρις ότου χυλώσει το μείγμα. Βάζουμε στο τηγάνι μπόλικο λάδι και το θερμαίνουμε σε «μεγάλη» φωτιά. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο λάδι χρησιμοποιώντας μια κουτάλα. Όταν οι τηγανίτες γίνουν κρούστα και αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, τότε τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο, στο οποίο έχουμε έχουμε προηγουμένως βάλει απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 

Προσθήκη

Μπορούμε να βάλουμε πάνω από τις τηγανίτες μας και του πουλιού το γάλα, αναλόγως με τις ορέξεις μας. Στη φωτογραφία έχω προτιμήσει τις αγαπημένες μου παραλλαγές: σιρόπι σφενδάμου στη μία, χυμό λεμονιού και καστανή ζάχαρη στη μεσαία, και - το αγαπημένο της γιαγιάς - μέλι, ζάχαρη και κανέλλα.

ΑΛΜΥΡΕΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΙΠΑΡΑ


3/4 από ένα φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι
ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ένα κουταλάκι ζάχαρη
ένα κουταλάκι αλάτι
μισό φλυτζάνι νερό

Παρασκευή

Ακολουθούμε τις κινήσεις όπως άνωθεν με μια σημαντική διαφορά: βάζουμε ελάχιστο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι. 

Δηλαδή:

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και εάν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νεράκι ακόμα μέχρις ότου χυλώσει το μείγμα. Βάζουμε στο τηγάνι ελάχιστο λάδι και το θερμαίνουμε σε «μεγάλη» φωτιά. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο λάδι χρησιμοποιώντας μια κουτάλα ή το ρίχνουμε όλο με μιας - πρόκειται για μικρή δοσολογία άλλωστε. Όταν το μείγμα γίνει κρούστα και αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα, τότε το βγάζουμε από το τηγάνι και το τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο, στο οποίο έχουμε προηγουμένως βάλει απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 

Προσθήκη

Και πάλι είναι στην απόλυτη επιλογή μας τόσο το τι με τους προσθέσουμε όσο και το εάν θα τις διπλώσουμε ή θα τις πασπαλίσουμε. Είναι ευλίγιστες σαν τις γαλλικές κρέπες, αλλά υπάρχει διαφορά στη γεύση.

Κουλουράκια βανίλιας


Υλικά

650 γραμ. αλεύρι
150 γραμ. ζάχαρη
150 γραμμ βούτυρο ή μαργαρίνη
1,5 κουταλάκι ανθρακική αμμωνία
μισή κουταλιά γλυκού αλάτι
2 αυγά
βανίλια

Παρασκευή

Δουλεύουμε το βούτυρο σε ένα μπόλ με το χέρι μας μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε αυτή τη φορά με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, την αμμωνία, το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρις ότου δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη που θα προκύψει είναι πολύ σφικτή, τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Αν είναι πολύ μαλακή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.



Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχέδιο μας αρέσει. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ασπράδι από ένα αυγό, το χτυπάμε και με ένα πινέλο το αλείφουμε πάνω στα κουλουράκια. Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρις ότου να ροδοκοκκινήσουν.

Δουλεύουμε το βούτυρο σε ένα μπόλ με το χέρι μας μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε αυτή τη φορά με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, την αμμωνία, το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρις ότου δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη που θα προκύψει είναι πολύ σφικτή, τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Αν είναι πολύ μαλακή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχέδιο μας αρέσει. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ασπράδι από ένα αυγό, το χτυπάμε και με ένα πινέλο το αλείφουμε πάνω στα κουλουράκια. Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρις ότου να ροδοκοκκινήσουν.

Παραδοσιακό τσουρέκι με γλυκάνισο

Υλικά

1 και ένα τέταρτο του κιλού αλεύρι
6+1 αυγά
1,5 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη*
1,5 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
4 κουτ. σούπας μαγιά μπύρας**
ξύσμα φλούδας λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 κουτ. γλυκάνισο σε βρασμένο νερό

Παραλλαγές: 


* Σε αυτήν την παλιομοδίτικη συνταγή, η γιαγιά μου μερικές φορές χρησιμοποιούσε φυτίνη αντί βουτύρου
** Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε δύο φακελάκια ξηρής μαγιάς

Παρασκευή

Βάζουμε μια χούφτα από το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ και και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει τη μαγιά. Όταν σχημασθεί το κουρκούτι, τοποθετούμε το μπολ  και το αφήνουμε σε ένα μέρος ζεστό.

Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά ως εξής:

Βάζουμε το γλυκάνισο σε ένα μπρίκι με λίγο νερό και το βάζουμε στη φωτιά για να πάρει 2-3 βράσεις. Βάζουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη να λιώσει.  

Βάζουμε το αλεύρι που έχει περισσέψει σε ένα βαθύ μπολ ή λεκάνη και κάνουμε έναν λάκκο στη μέση. Ρίχνουμε τα 6 αυγά, το αλάτι, το νερό από το γλυκάνισο, το κουρκούτι που φτιάξαμε προηγουμένως και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε πρώτα τα υλικά που είναι μέσα στον λάκκο και στη συνέχεια αρχίζουμε να πλάθουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι που είναι στα τοιχώματα του μπολ, μέχρις ότου ενωθούν όλα τα υλικά σε ένα μείγμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου ένα τέταρτο, προσθέτοντας αν χρειάζεται νερό ή γάλα. Σκοπός μας είναι να γίνει μια ζύμη ελαστική και όχι σφιχτή, στην οποία - όταν είναι έτοιμη - δίνουμε σχήμα μπάλας και την αφήνουμε μέσα στο μπολ, σκεπασμένη με μια πετσέτα σε μέρος ζεστό για να φουσκώσει.

Όταν η ζύμη διπλασιαστεί, τη ζυμώνουμε και πάλι για λίγα λεπτά και πλάθουμε τα τσουρέκια με όποιον τρόπο επιθυμούμε. Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος είναι οι πλεξούδες: 

Πλάθουμε τρία κομμάτια μήκους περίπου 18 εκατοστών (μια πιθαμή, όπως έλεγαν παλιά). Τα τοποθετούμε παράλληλα και τα πλέκουμε όπως τις πλεξούδες των μαλλιών. Όταν τελειώσουμε το πλέξιμο, ενώνουμε τα τρία κομμάτια στις δύο άκρες και τα ζουλούμε για να κολλήσουν και να ενωθούν.

Τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν. Το πόσο γρήγορα θα ανεβούν εξαρτάται από τη θερμότητα του χώρου στον οποίο τα έχουμε τοποθετήσει. Μπορεί να χρειαστεί από μία έως πέντε ώρες. 

Είναι σύνηθες να βάζουμε τα άψητα τσουρέκια μέσα σε ένα σβηστό φούρνο παρέα με ένα σκεύος που περιέχει βραστό νερό προκειμένου να επισπεύσουμε τη διαδικασία. Όταν το νερό κρυώσει, ξαναγεμίζουμε το σκεύος με βραστό νερό για να διατηρηθεί ο χώρος ζεστός και να συνεχιστεί η διαδικασία του φουσκώματος. Έχουμε βέβαια πάντα την επιλογή να αφήσουμε τα τσουρέκια να «ανεβούν» από μόνα τους χωρίς τη δική μας βοήθεια.

Όταν θα έχουν πάρει το επιθυμητό ύψος, τότε τα «αυγουλώνουμε». Πώς γίνεται αυτό: σε ένα μπολ ρίχνουμε ένα αυγό, μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη και δύο κουταλιές νερό. Τα αναμειγνύουμε και βουτάμε σε μείγμα ένα πινέλο. Με αυτό αλείφουμε τα τσουρέκια. Αν θέλουμε, ρίχνουμε από πάνω λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα ή ζάχαρη. 

Τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180-200 βαθμούς, αναλόγως τον φούρνο) μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, περίπου ένα μισάωρο. 

Πανεύκολο ψωμί μπανάνας


Προέλευση:

Banana bread αγγλιστί. Όχι ιδιαίτερα γλυκό, μοιάζει περισσότερο με γλυκό ψωμί.

Υλικά

3 ή 4 μπανάνες καθαρισμένες και λιωμένες
1/3 της κούπας λιωμένο βούτυρο
μία κούπα ζάχαρη ή 3/4 της κούπας φρουκτόζη
1 αυγό χτυπημένο
μία βανίλια
μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα (μαγειρική)
μισό κουταλάκι αλάτι
1,5 κούπα αλεύρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αναμειγνύουμε τις μπανάνες με το βούτυρο.  Προσθέτουμε τη ζάχαρη (ή τη φρουκτόζη), το αυγό και τη βανίλια. Στη συνέχεια βάζουμε τη σόδα και το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι.

Για την ανάμειξη δεν είναι απαραίτητη η χρήση μίξερ!

Τοποθετούμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα στους 175 βαθμούς.

Πανεύκολο!