Monday 28 October 2013

Μοσχαράκι λεμονάτο κατσαρόλας

Αυτή η συνταγή έχει δύο εκδοχές: η πρώτη αναφερόμενη είναι η κλασική και η δεύτερη είναι η πιο ελαφριά εκδοχή της (για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους ή το στομάχι τους).



Τα υλικά

1 κιλό μοσχαράκι μπούτι, κυλότο ή σπάλα
1 σκελίδα σκόρδο (ή σκόρδο σκόνη)
ρίγανη
ελαιόλαδο ή βούτυρο (3-4 κουταλιές της σούπας)
4-5 πατάτες
ένα λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
νερό
αλεύρι (προεραιτικά)

Παρασκευή

Α' εκδοχή (κλασική)

Ξεπλένουμε από το αίμα τους τα κομμάτια του μοσχαριού. Καλό θα είνα να έχουμε ζητήσει από τον χασάπη να μάς τα κόψει σε μερίδες. Τα στραγίζουμε ελαφρώς και τα αλευρώνουμε. Τα τηγανίζουμε με βούτυρο ώστε να λάβουν εξωτερικώς χρυσόξανθο χρώμα. Αφού κοκκινίσουν ελαφρώς (προσοχή να μην τηγανισθούν) τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε σε αυτήν τις πατάτες. Περιμένουμε να κοκκινίσουν (όχι να τηγανισθούν)και αυτές ελαφρώς από τις δύο πλευρές τους. Όταν αυτό συμβεί, δηλαδή μετά από 2-3 λεπτά, ξαναβάζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με κρασί.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και τον χυμό από το λεμόνι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρις ότου να ψηθεί και να μαλακώσει το κρέας.

Β' εκδοχή (η ελαφριά)

Ξεπλένουμε από το αίμα τους τα κομμάτια του μοσχαριού. Καλό θα είνα να έχουμε ζητήσει από τον χασάπη να μάς τα κόψει σε μερίδες. Δεν τα στραγίζουμε και έτσι υγρά όπως είναι τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα πλακέ. Τα αφήνουμε να βράσουν ελαφρώς μέσα στο νερό τους (αν χρειαστεί προσθέτουμε μια χούφτα νερό, δεν θέλουμε όμως να είναι πολύ το νερό), γυρίζοντάς τα από τις δύο πλευρές.

Αφού τα κομμάτια του μοσχαριού πάρουν ένα γκρι χρώμα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε και τις κομμένες πατάτες. Τηγανίζουμε μέχρις ότου πάρουν εξωτερικώς χρυσόξανθο χρώμα. Όταν αυτό συμβεί, σβήνουμε με κρασί.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και τον χυμό από το λεμόνι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρις ότου να ψηθεί και να μαλακώσει το κρέας.

Με τον τρόπο αυτό το μοσχαράκι γίνεται πιο μαλακό και πιο ελαφρύ καθώς δεν το τσιγαρίζουμε εξαρχής αλλά το αφήνουμε αρχικώς να βράσει στο ζουμί του.

Όποια εκδοχή και να επιλέξετε, Καλή Όρεξη!

Μακαρόνια με σάλτσα λαχανικών


Συστατικά

ένα πακέτο μακαρόνια Νο 10 ή σπαγκετίνι
2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
μισό κουτάκι ντοματάκια αποφλειωμένα ή ψιλοκομμένα
1-2 καρότα, μικρά και κομμένα
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ένα φύλλο δάφνης
λίγες ελιές
λίγο κρασί
αλάτι
πιπέρι
νερό

Παρασκευή

Φτιάχνουμε τη σάλτσα

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να ξανθίσει καλά. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε λίγο νερό, τη ντομάτα, τα λαχανικά, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι.

Αφήνουμε να βράσει μέχρι να βράσουν καλά όλα τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις υποδείξεις που είναι πάνω στο πακέτο τους. Όταν είναι έτοιμα, βρασμένα, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα των λαχανικών και ανακετεύουμε.

Καλή όρεξη!

Γεμιστά: ντομάτες και πιπεριές


Διαλέγουμε ντομάτες και πιπεριές κανονικού σχήματος. Οι ντομάτες δεν πρέπει να είναι πολύ γινωμένες. Ανοίγουμε τις ντομάτες με κοπτερό μαχαιράκι από το μέρος του κοτσανιού έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα καπάκι. Αφαιρούμε την ψίχα τους. Τις ξεπλένουμε. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη το εσωτερικό τους. Ανοίγουμε και τις πιπεριές σαν να δημιουργούμε καπάκια στην κορυφή τους και αφαιρούμε την ψίχα και τα σποράκια τους. Τις πλένουμε.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής:

Συγκρατούμε την παρακάτω αναλογία:
2 φλυτζάνια ρύζι - 2 φλυτζάνια λάδι - 2 φλυτζάνια ψιλοκομμένα κρεμμύδια

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε τη ψίχα από τις ντομάτες, καθώς και τον ζωμό τους χωρίς να αφαιρέσουμε τους σπόρους. Αφού μαραθεί καλά η ψίχα της ντομάτας, ρίχνουμε λίγο νερό, το ρύζι, μαϊντανό και αλατοπίπερο.

Προαιρετικά: προσθέτουμε λίγες μαύρες σταφίδες και κουκουνάρια.

Σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε λίγο, μέχρις ότου σιγοψηθεί το ρύζι και απορροφήσει όλο το νερό του. Τότε γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές, χωρίς να τις παραγεμίσουμε, ούτε να πιέσουμε μέσα τη γέμιση. Διαφορετικά όταν ψηθούν, θα σκάσουν και το ρύζι θα ξεχειλίσει.

Βάζουμε τα γεμιστά σε ένα ταψί κατά σειρά, τα αλείφουμε με λάδι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (177 βαθμούς) για περίπου 1 ώρα και 15'. Κατά το διάστημα αυτό περιχύνεται τα γεμιστά με το ζουμί τους. Γαρνίρετε με πατάτες φούρνου, ή τηγανητές

Σουπιές με ρύζι και σπανάκι


Ένα γευστικό πιάτο, η παρασκευή του οποίου μπορεί να γίνει ευκολότερη εάν αντί για φρέσκιες σουπιές επιλέξε τις κατεψυγμένες, Έτσι γλιτώνετε το καθάρισμα.

Τα συστατικά

1 κιλό σουπιές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
3-4 ντομάτες (φρέσκιες, κονσέρβα ή κονκασέ)
αλάτι και πιπέρι
2-3 φύλλα δάφνης
ψιλοκομμένος μαϊντανός
1,5 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι
περίπου 4 φλυτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό

Παρασκευή

Πλένετε τις σουπιές. Αφαιρείτε το δόντι, τα μάτια και το κόκκαλο. Τις ανοίγετε, πετάτε τα εντόσθια και το μελάνι. Τις ξαναπλένετε πολλές φορές και τις κόβετε κομματάκια.

Σοτάρετε το λάδι και το κρεμμύδι. Ρίχνετε τις σουπιές και τις αφήνετε να βράσουν μέχρι να εξατμηστεί το νερό τους και αρχίσουν να τσιγαρίζονται. Τότε τις σβήνετε με κρασί, ρίχνετε την ντομάτα, τον μαιντανό, τη δάφνη λίγο νερό και τις αφήνετε να βράσουν.

Όταν βράσουν, ρίχνετε 1,5 κιλό σπανάκι ζεματισμένο και στραγγισμένο. Τις αφήνετε να βράσουν.

Όταν σουπιές και σπανάκι μαλακώσουν, ρίχνετε το ρύζι, αλατοπίπερο και ζεστό νερό.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα, ελατώνετε τη φωτιά και βράζετε για άλλα 15-20 λεπτά.

Καλή όρεξη! 

Σούπα μινεστρόνε, η ιταλική



Σούπα αγαπημένη, εξαιρετικά θρεπτική, ιταλικής προελεύσεως. Είναι γεμάτη λαχανικά και δεν υπάρχει μια στάνταρ συνταγή για την παρασκευή της, καθώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαχανικά που είναι η εποχή τους. Σύμφωνα, ωστόσο, το ιταλικής καταγωγής συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Angelo Pellegrini (1904-1991) η αυθεντική σούπα μινεστρόνε γίνεται με φασόλια τύπου Roman beans γνωστά και ως Borlotti beans.

Τα συστατικά

3 πατάτες μέτριες
3 κρεμμύδια μικρά ψιλοκομμένα
ένα τέταρτο του κιλού λάχανο ψιλοκομμένο
ένα τέταρτο του κιλού φρέσκα φασολάκια ψιλοκομμένα
3 λίτρα νερό
αλάτι
μισό κιλό κοφτό μακαρονάκι
ένα τέταρτο του κιλού φασόλια
1 φλυτζάνι σέλινο κομμένο
3 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές λάδι
3 κουταλιές τυρί παρμεζάνα ξυστό
μια σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
μισό φλυτζάνι γάλα εβαπορέ

Παρασκευή

Βράζετε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το λάχανο, τα φασολάκια στο αλατισμένο νερό για περίπου δέκα λεπτά. Προσθέτετε το μακαρονάκι και βράζετε για άλλα 15 λεπτά.

Προσθέτε τα φασόλια και το σέλινο, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και σιγοβράζετε.

Σε ένα μπωλ αναμειγνύετε το βούτυρο με το λάδι. Προσθέτετε το σκόρδο, το τυρί, αλάτι και πιπέρι και το γάλα. Αφού τα ανακατέψετε, προσθέτε το μείγμα μέσα στη σούπα και την αφήνετε να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά.

Σεερβίρετε σε πιάτα της σούπας ή βαθιά μπωλ και ρίχνετε από πάνω λίγο τυρί τριμμένο.

Καλή όρεξη!

Σπανακόρυζο, το κοκκινιστό!



Εμείς, στην οικογένειά μας, αγαπάμε τα κοκκινιστά και προτιμάμε τον τρόπο αυτό μαγειρέματος για πολλά φαγητά. Έτσι, λοιπόν, προτιμάμε να μαγειρεύουμε το σπανακόρυζο με σύβραση και όχι λεμονάτο. Ωστόσο, προσθέτουμε και λίγο λεμονάκι.

Τα υλικά

1,5 κιλό σπανάκι
μισό φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κουτάκι ντοματάκια (ολόκληρα αποφλειωμένα ή ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
αλάτι και πιπέρι
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι

Παρασκευή

Καθαρίζετε το σπανάκι, το πλένετε με χλιαρό νερό και το ζεματίζετε. Το στραγγίζετε.

Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι και σωτάρετε μέσα το κρεμμύδι. Ρίχνετε το σπανάκι και ανακατεύετε. Ρίχνετε τα ντοματάκια, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε. 

Προσθέτε νερό και το λεμόνι. Όταν πάρει μια βράση, Το σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε φωτιά και το βράζουμε  για 45 λεπτά περίπου.

Ρίχνουμε το ρύζι και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να βράσει το ρύζι. Το ρύζι θα απορροφήσει υγρά από το φαγητό, για αυτόν τον λόγο θα έχουμε τον λόγο μήπως χρειαστεί να προσθέσετε ζεστό νεράκι.

Καλή όρεξη!