Wednesday 30 October 2013

Ταλιατέλες με μπιφτέκια λαχανικών


Αυτή είναι μια παραλλαγή του κλασικού ιταλοαμερικανικού πιάτου σπαγγέτι με κεφτέδες (spaghetti with meatballs), με τη διαφορά ότι εμείς προσθέτουμε λαχανικά στη ζύμη με τον κιμά.

Στις αρχές του 20ου αιώνα Ιταλοί μετανάστες στην Αμερική έφεραν μαζί τους μια παλιά συνταγή από την Σικελία «σπαγέτι με μικρά κεφτεδάκια) και την καθιέρωσαν στη σημερινή της μορφή, η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920 στην Εθνική Ένωση Ζυμαρικών (National Pasta Association). 

Οι ταλιατέλες (tagliatelle στα ιταλικά) είναι ένας τύπος ζυμαρικών που χαρακτηρίζονται από την μακριά και πλατιά μορφή τους και προέρχονται από τις περιοχές Αιμίλια - Ρωμανία (Emilia - Romagna) και Μάρτσε (Marche) της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον μύθο, δημιουργήθηκαν μετά από έμπνευση ενός ταλαντούχου σεφ, ο οποίος εμπνεύστηκε από την κόμμωση της Λουκρητίας ντ' Έστε (Lucrezia d'Este) στο γάμο της με τον Ανιμπάλε Ιλ Μπεντιβόλιο (Annibale Il Bentivoglio) το 1487. Πιθανότατα, όμως, πρόκειται για μια ιστορία που σκαρφίστηκε ο Αουγκούστο Ματζάνι το 1931.

Τα συστατικά

Για τα ζυμαρικά

1 πακέτο ταλιατέλες 
1 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τα κεφτεδάκια

μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο 
1 αυγό
3-4 φέτες μαύρο ψωμί
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
ένα κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια
ένα καρότο κομμένο σε κομμάτια
μία κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια
μία πράσινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια
ένα κολοκυθάκι κομμένο σε κομμάτια
μαϊντανό (φρέσκο ή αποξηραμένο)
λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα της ντομάτας

ένα κουτί ντομάτα κονκασέ
δύο σκελίδες σκόρδο
4-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
βασιλικό (φρέσκο ή αποξηραμένο)

Παρασκευή

Για τα μπιφτέκια λαχανικών

Βάζετε στο μούλτι τις φέτες ψωμιού. Χτυπάμε. Προσθέτετε: το κρεμμύδι, το καρότο, το κολοκυθάκι, τις πιπεριές και το μαϊντανό.

Σε ένα μπολ βάζετε τον κιμά, το αυγό, το ελαιόλαδο και το μείγμα που προέκυψε από τη διαδικασία στο μούλτι. Ζυμώνετε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει ομοιογένεια.

Πλάθετε τη ζύμη σε μπαλίτσες μεγέθους όσο ένα μεγάλο καρύδι.

Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά, προσθέτετε λάδι να καλυφθεί ο πάτος του και τοποθετείτε μια δόση κεφτεδάκια, πιέζοντάς τα λίγο να πλατύνουν ελαφρά.  Τα γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά και τα βγάζετε στην άκρη.  Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.

Βράζετε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Όταν ετοιμαστούν τις στραγγίζετε και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε τις σουρωμένες ταλιατέλες και ανακατεύετε.

Για τη σάλτσα της ντομάτας

Σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο, προσθέτετε την ντομάτα, τον βασιλικό, το αλατοπίπερο και βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
    
Ρίχνετε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και αφήνετε να πάρουν μια-δυο βράσεις μαζί. 

Σερβίρισμα

Μοιράζετε τα ζυμαρικά σε πιάτα και από πάνω ρίχνετε με μια κουτάλια τα κεφτεδάκια και όση σάλτσα θέλετε.

Γαρνίρετε με τριμμένο τυρί (ίσως και με βασιλικό) και σερβίρετε αμέσως.

Καλή όρεξη!