Monday 28 October 2013

Γεμιστά: ντομάτες και πιπεριές


Διαλέγουμε ντομάτες και πιπεριές κανονικού σχήματος. Οι ντομάτες δεν πρέπει να είναι πολύ γινωμένες. Ανοίγουμε τις ντομάτες με κοπτερό μαχαιράκι από το μέρος του κοτσανιού έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα καπάκι. Αφαιρούμε την ψίχα τους. Τις ξεπλένουμε. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη το εσωτερικό τους. Ανοίγουμε και τις πιπεριές σαν να δημιουργούμε καπάκια στην κορυφή τους και αφαιρούμε την ψίχα και τα σποράκια τους. Τις πλένουμε.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής:

Συγκρατούμε την παρακάτω αναλογία:
2 φλυτζάνια ρύζι - 2 φλυτζάνια λάδι - 2 φλυτζάνια ψιλοκομμένα κρεμμύδια

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε τη ψίχα από τις ντομάτες, καθώς και τον ζωμό τους χωρίς να αφαιρέσουμε τους σπόρους. Αφού μαραθεί καλά η ψίχα της ντομάτας, ρίχνουμε λίγο νερό, το ρύζι, μαϊντανό και αλατοπίπερο.

Προαιρετικά: προσθέτουμε λίγες μαύρες σταφίδες και κουκουνάρια.

Σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε λίγο, μέχρις ότου σιγοψηθεί το ρύζι και απορροφήσει όλο το νερό του. Τότε γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές, χωρίς να τις παραγεμίσουμε, ούτε να πιέσουμε μέσα τη γέμιση. Διαφορετικά όταν ψηθούν, θα σκάσουν και το ρύζι θα ξεχειλίσει.

Βάζουμε τα γεμιστά σε ένα ταψί κατά σειρά, τα αλείφουμε με λάδι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (177 βαθμούς) για περίπου 1 ώρα και 15'. Κατά το διάστημα αυτό περιχύνεται τα γεμιστά με το ζουμί τους. Γαρνίρετε με πατάτες φούρνου, ή τηγανητές

No comments:

Post a Comment